Vierde plaats op Nederlands Kampioenschap NVAD

Oldenzaal - 5 juni 2011


Het NK van de NVAD voelt traditioneel als afsluiting van het dansseizoen. Deze keer wordt het voor ons toch bijzonder. Het is de 5e NK op rij die we meedoen, een lustrum dus. En het voelt een klein beetje als afscheid. Waarschijnlijk is dit voorlopig het laatste NK bij de NVAD omdat we het komende seizoen niet meer alles op alles gaan zetten om de 5 verplichte wedstrijden bij de NVAD te gaan halen. Dit NK van de NVAD is onze 20 ste wedstrijd van dit seizoen en de afgelopen 2 jaar was het lastig om de NVAD wedstrijden in onze agenda er bij in te plannen.

Onze focus is verschoven naar de NADB en komende seizoen gaan we misschien zelfs als vloervulling meedoen in IDSF wedstrijden. Komende jaar staan dus weer veel wedstrijden op het programma en wij gaan ons niet meer in bochten wringen om de verplichte vijf wedstrijden te halen. Soms stonden we 's avonds laat de finale bij de NADB te dansen en dansten we rond de koffie de volgende ochtend weer de eerste ronde van de NVAD. Waarschijnlijk zullen we het komende seizoen dus te weinig NVAD wedstrijden kunnen dansen. Geen totaal afscheid van de NVAD hoop ik. De NVAD voelt toch ook als de bond waarbij het voor ons mogelijk werd om te groeien in de wedstrijdsport. Bovendien was het vandaag super om vele bekende gezichten te zien en spreken.

Dit keer ook een bijzondere NK omdat ik precies op die dag jarig ben. De vele berichtjes op facebook en hyves waren echt super. En daardoor wisten veel dansers op het NK plotseling ook van mijn verjaardag.

Teamcaptain Gijs vroeg mij om dit keer het traditionele verslag van de wedstrijd te schrijven. Natuurlijk wil ik dat doen. Heb ik gelijk ook het verslag voor onze eigen site geschreven. Ik pak er maar wat opvallende punten uit.

Edwin en Tea worden
Wedstrijdteam tijdens NK NVAD 2011

Het NK is ook een leuk moment om terug te kijken. Als ik kijk naar de wedstrijdgroep van de dansschool waar wij de afgelopen jaren voor uitkwamen dan is mijn indruk dat vrijwel iedereen op één of andere manier vooruitgang heeft geboekt. Lastig om het precies te benoemen en ik waag mij er ook niet aan om per paar daar specifiek iets over te roepen. Maar algemene beeld is toch positief. En voor ons zelf denk ik dat onze curve ook nog steeds opwaarts is. Het einde daarvan is gelukkig nog lang niet in zicht.

Over het algemeen had iedereen weer meer zorg besteed aan de presentatie op de vloer. Veel mooie nieuwe jurken gezien, maar ook aan haar en make-up was extra zorg besteed.

Voor Jeroen en Threa was het stuivertje wisselen met Hielke en Tjetien want die eindigden dit keer onder Jeroen en Threa in de Latin terwijl dat normaal gesproken andersom is. In de Ballroom was dit keer Hielke en Tjetien beter volgens de jury. Zo zie je maar weer dat het NK altijd bijzonder blijft en onverwachts. En Threa liep te stralen op de vloer. Maar ondanks dat moest via de herkansing de finale plek in de ballroom binnengehaald worden. Uiteindelijk hier 6 e geworden. De latin-finale moest ook zeker gesteld worden in de herkansing. Er waren maar 3 finale plekken te verdienen. Mooi resultaat, die 2 e plek voor Jeroen en Threa.

Hielke en Tjetien werden dit keer extreem heen en weer geslingerd tussen grote teleurstelling en grote blijdschap. Finale latin missen terwijl je de afgelopen wedstrijden de huidige finalisten steeds achter je liet. En dan kampioen worden met promotie in de ballroom op een totaal onverwacht moment. Vooraf zagen zij dit als totaal onbereikbaar. Oei, als er dan in beide gevallen een klein traantje valt, tja onvermijdelijk en heel goed voor te stellen (al blijkt dat voor sommigen best moeilijk te zijn). En foei foei, in de basic verboden figuren dansen. De NVAD en de NADB verschillen van mening over wat basic is. Als je bij beide bonden danst dan is dat verwarrend voor de dansers. Geen excuus natuurlijk en jammer dat jullie bij 2 van de 4 dansen daardoor dus automatisch op de laatste plaats gezet zijn.

Gijs en Elske misten de boot in de latin, wat voor menigeen niet te begrijpen was, maar mochten gelukkig in de ballroom wel strijden om de eerste 6 plekken. Super dat jullie een 4e plaats wisten te halen in een zo'n groot deelnemersveld. De Open Klasse Senioren kende de meeste deelnemers bij dit NK.

Anne Jaap en Charlotte moesten dit keer in de Hoofdklasse Senioren alles uit de kast halen om de finale in de ballroom te kunnen halen. Zij zitten nog maar net in deze klasse en het bleek een te lastige opgave. Bovendien gingen er maar drie van de zes paren naar de finale. Deze drie waren nu nog een maatje te groot voor Anne Jaap en Charlotte. De mooie nieuwe jurk, met bijpassend haarstukje en make-up deden het wel goed op de vloer. En super dat jullie in de finale latin een 4e plek gehaald hebben.

Over ons zelf kan ik iets meer roepen. Oei, druk in de voorronde. Alle 11 paren in 1x op de vloer. Aan dansen kwamen we voor ons gevoel weinig toe. Maar na het terug zien van de video opnames dan valt het ons nog behoorlijk mee. We zijn wel gezien door de jury als ik de crosslijsten zo zag. Slechts 3 crossen te weinig om direct naar de finale te mogen. Herkansing was veel beter door ons gedanst maar nog lang niet wat we eigenlijk zouden moeten kunnen laten zien. Ik had gelukkig wel meer ruimte om te dansen. En dit keer wel de meeste crossen gehaald van de paren in de herkansing. Vooral de slowfox werd gewaardeerd met alle crossen en Quickstep ook in verhouding tot de rest best goed. Alleen de Engelse wals blijft nog achter. Daar wordt aan gewerkt maar heeft nog tijd nodig en daar hebben we alle vertrouwen in. Wanneer je via de herkansing komt is het tot vlak voor de finale super spannend. Wel of geen finale? Je hebt geen weet van de crossen en gevoel is ook een totaal verkeerde raadgever. Maar als je toch finale danst is het super. Tea vond het te wild gaan maar misschien is het normaal gesproken wel te rustig. Het was in ieder geval goed voor een 4e plek. En als ik naar de wedstrijden van de afgelopen tijd kijk dan was de uitslag conform verwachting.

Hier wat beelden van de herkansing Open Klasse Junioren

En beelden van de finale Open Klasse Junioren

En wat viel er nog meer op. Tja, het is mij niet ontgaan dat er nieuwe liefdes zijn ontstaan. Nieuwe vriendjes en vriendinnetjes waren mee en voor zover ik weet bestaande liefdes zijn niet bekoeld. Althans, ik heb het niet opgemerkt.

Super dat Rik en Linda er waren om te supporten. Jammer dat zij in de aanloop naar het NK te kampen kregen met een blessure die nog enige tijd nodig heeft. Erg jammer dat het dit keer niet mogelijk was om de titel van Nederlands Kampioen in hoofdklasse latin te verdedigen. Beterschap en hopelijk kunnen zij volgend jaar de strijd om de 1e plek weer aangaan.

Tot slot nog een bedankje richting de andere supporters. Super dat jullie er waren. Ik hoop dat jullie het leuk en gezellig vonden. Ik kan mij voorstellen dat het een lange zit was maar de dansers vonden het geweldig dat jullie er waren.

En dan is het tijd voor het eveneens traditionele natafelen met een pizza. En net als bij het 1 e NK was het clubje dit keer klein maar daarom niet minder gezellig.