Oudejaarstrofee NVAD

Zwolle - 30 december 2011


Edwin en Tea worden
Edwin en Tea worden 2e bij Oudejaarstrofee 2011
Junioren Open Klassefoto: www.foto_rob.nl

Het wordt de laatste wedstrijd van 2011. Het voelt als een beproeving. Zeker gezien de omstandigheden. Weken niet getraind en nog steeds niet helemaal de oude. We hebben beide nieuwe wedstrijdkleding waar we nog aan moeten wennen. Maar dat dit zo verrassend zou uitpakken. Een tweede plek scoren als senioren paar bij de Junioren Open Klasse.

Door een voetblessure is de afgelopen vier weken weinig van dansen terecht gekomen. Een aantal lessen zijn doorgeschoven. Wedstrijd in Dalfsen en een demo bij Cor en Janny moesten we helaas ook afzeggen. De les van Janny is blijven staan en die hebben we benut om te kijken wat er dan wel getraind kan worden om vooral niet helemaal stil te zitten. Alles behalve een perfecte aanloop naar een wedstrijd. En natuurlijk willen we met een nieuwe jurk en rokkostuum op de vloer staan. Uiteraard leuk maar het voelt wel anders dan normaal.

Bij de warming-up merkt Edwin dat de voet nog steeds een zwak punt is. Dan maar op hoop van zegen de eerste ronde in met als grootste beproeving de afmetingen van de vloer. Natuurlijk heeft Edwin vooraf er over na gedacht hoe wij dat gaan oplossen maar tegelijkertijd weet je zeker dat het onderweg toch anders wordt. Er zal de nodig beroep gedaan worden op onze creativiteit. Gek genoeg tijdens de eerste ronde geen pijn in de voet gevoeld. Ons dansen is goed genoeg voor een directe doorplaatsing naar de halve finale. Er is een runner-up dus we dansen zeker een finale in de avond.

Die halve finale ging naar ons gevoel niet super. Bij de Engelse wals en Tango leek het erop alsof we van de vloer gedanst werden. Maar goed aan één blessure hebben wij wel genoeg dus we doen ons best om anderen maar te ontwijken. En de vloer is niet alleen klein maar ook heel wisselend. Op sommige plekken is de vloer spekglad en op andere plekken juist super stroef. De paraffine is niet regelmatig uitgestrooid over de vloer. Vooral Edwin glijdt zo af en toe weg maar misschien heeft dat ook te maken met minder kunnen afzetten van de geblesseerde voet. In ieder geval was het geloof in een plaatsje in de A-finale een stuk minder geworden.

Bij het opnoemen van de nummers voor de runner-up finale zit ons nummer er gelukkig niet bij. We staan dus wel degelijk in de A-finale. En het gaat voor ons gevoel veel beter dan in voorgaande rondes. Geen glijpartijen en wij en weten beter onze weg te vinden op de vloer. Met een 4 e plek in de Engelse Wals, 1e in de Tango, 2 e in de Slow fox en 4 e plek in de Quickstep nemen we nipt voorsprong op de nummer 3 en worden we 2 e . Niet slecht toch voor een senioren paar bij de junioren? Voor ons een complete verrassing. Vier punten erbij en totaal aantal promotiepunten staat op 9. Deze oudejaarstrofee kon niet meer stuk.

Sowieso is deze wedstrijd één van de leukste wedstrijden. Sfeer is altijd goed en publiek kan de wedstrijd goed volgen. In de meeste klassen was er ook een mooie opkomst. Vooral in de hogere klassen was er een mooi en supersterk deelnemersveld. Niet alleen van NVAD paren maar ook paren die landelijk NADB en NDO dansen. Als extra in de avond ook nog twee professional wedstrijden in de standaard en in de latin. Met twee paren in elke wedstrijd misschien niet een groot aantal deelnemers maar wel goede paren. Voor het publiek natuurlijk heel mooi om naar te kijken. En zo is de oudejaarscup elk jaar toch weer een heel bijzonder sfeervolle wedstrijd. Hopelijk zijn er we er volgend jaar weer bij.